AutoCentrum.pl
Ulubione stacje paliw
Ustawienia konta
Wyloguj
Gorące tematy
Sprawdź VIN przed zakupem!
Ile
Crossover
Lista ocen
(58) - Silnik
Na liście zabraknie
opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
filtry
Wybierz
wyniki
~T
Crossover 1.6 120KM 88kW
Silnik to największa porażka tego modelu. Jest wadliwie skonstruowany, przez co bierze olej, powstaje nagar, następuje zużycie elementów, wypada uszczelka pod głowicą, silnik się zaciera i kaplica. Serwis olejowy co 8 tys. km to obowiązek, trzeba dbać o ten silnik jak o jajko, a i tak on się zepsuje po przejechaniu 200-220 tys. km. Pierwsze problemy zaczynają się po 120-130 tys. km i od tego czasu silnik to bomba z opóźnionym zapłonem. Kupiłem...
ponad rok temu
~Jarek
Crossover 1.6 HDi FAP 115KM 85kW
Silnik, znany i wysoko oceniany, jest jednym z najlepszych w swej klasie i stanowi niezaprzeczalny atut tego sympatycznego autka. Jednak w wersji 115KM jest jak na mimo wszystko spory samochód nieco za słaby, zwłaszcza w dolnym wykresie momentu - fabryczne 240Nm wygląda dobrze,a turbo dziura jest odczuwalna i auto waha się zanim wyrwie do przodu z impetem. Może chip tuning, podnosząc moc do 140KM i moment do 285Nm może to poprawić. Poza tym...
9 lat temu
~Starszak
Crossover 1.6 HDi FAP 115KM 85kW
bezawaryjny, szybko bierze się na obroty, bardzo elastyczny od 40 km/h podpowiada zmanę biegów na 6 i normalnie da się tak jechać i przyspieszać od tych niskich prędkości na 6, ekonomiczny. Bezporblemowy w mieśce. Nie wiem co to oczyszczanie spalin. Nie daje znaku życia tj. działa- gdzieś się to odbywa ale bez żadnych obajwów dla kierowcy. Mokry Fap - świetny wynalazek. Dotąd nie uzupełniałem płynu eloys ale tankuję zawsze do pełna jednorazowo...
4 lata temu
~Maciek
Crossover 1.6 HDI 109KM 80kW
Silnik jak dla mnie to był trochę za słaby. Po wgraniu nowego softu z109 KM mam 135KM i 305 NM. Mniejsze spalanie wyższa moc i moment doje teraz radochę z jazdy można bez obaw wyprzedzać nawet przy wyższych prędkościach i obciążeniu bo wsześniejszych trzeba było się trochę do wyprzedzania przymierzyć. Wszystkie komponenty działają bez zarzutów. FAP jest sprawny
2 lata temu
~JaPan
Crossover 1.6 THP 156KM 115kW
Świetny silnik, duże lepsze niż TSI, które znam dobrze z racji na poprzednią pracę. Bardzo fajna charakterystyka. Zużycie od 5,5 do 14 w zależności od fantazji. Miałem na początku problem z szarpaniem w zakresie 2 - 3,5 tys obrotów. Usterka była bardzo trudna do zdiagnozowania, ale po 4 kilkudniowych (!) pobytach w ASO udało się wyeliminować w ramach gwarancji.
11 lat temu
~Teuton
Crossover 1.6 HDI 109KM 80kW
po wcześniej używanych samochodach głównie 2 litry HDI jestem mile zaskoczony choć miałem mnóstwo obiekcji przed zakupem ale teraz jestem zadowolony jesli idzie o dynamike nie ustepuje 2 ltrowemu diselowi o tych samych parametrach a nawet mysle ze jest lepiej zwlaszcza na 3 i 4 biegu ale to moje subiektywne odczucie w każdym razie Vectrze spod świateł daje rade ;)
15 lat temu
~JaPan
Crossover 1.6 THP 156KM 115kW
Co z tego, że fajnie jeździ i stosunkowo mało pali, skoro wizyty w serwisie potrzebne średnio co 7 - 8 tys. Już na gwarancji było to denerwujące, bo co to za radość co chwila jeździć do mechanika. A po gwarancji sprawa wygląda jeszcze gorzej, bo trzeba płacić. No i jakoś podejście do klienta się popsuło - chyba zrozumieli, że to ostatni mój Peugeot.
8 lat temu
~Jerzy
Crossover 1.6 120KM 88kW
wróciłem własnie z grecji. Przejechałem ok 3800 km bez zadnych nikespodzianek. Auto bardzo dobrze radzi sobie zarówno z autostradami jak i zjazdą po kretyych górskich drogach (np wjazd w masyw Olimpu). Bardzo wygodne dla lubiących kempingi- sprawdza sie rozkładana klapa bagażnika. Średnie spalanie ok. 7.6 l/100km (jazda z prędkością obr.ok4 tys obr.)
13 lat temu
~TomekZ
Crossover 1.6 120KM 88kW
Pierwszy bieg służy do ruszenia z miejsca, na dwójce coś zaczyna się dziać - czuć trochę odepchnięcia. Dalej jest już normalnie - jedziesz do przodu bez fajerwerków. Ogólnie, rakietą ten motor nie jest, te 120 KM szału nie robi, ale ma on też swoje atuty; np. dobra kultura pracy, w miarę przyzwoita elastyczność, szczególnie na 4 biegu.
15 lat temu
~Krzysztof
Crossover 1.6 156KM 115kW
jestem bardzo mile zaskoczony auto posiadam 5 lat i zero stresu. wszystko pracuje płynnie i dobrze wystarczy zmieniać olej i jest czysta przyjemność z jazdy. bardzo dynamiczny i oszczędny przy świetnych osiagas spala zaledwie trochę ponad 7 litrow ! a krltura pracy w porównaniu z moim poprzednim dieslem 1.6 to poprostu bajka
3 lata temu
Poprzednia