Ocena kierowcy - Renault Captur II Crossover Facelifting

Maciej, 10 godzin temu
Silnik 1.0 TCe Eco-G 100KM 74kW
Rok produkcji 2024
Okres użytkowania: 1 rok
Renault Captur II Crossover Facelifting 1.0 TCe Eco-G 100KM 74kW od 2024 - Oceń swoje auto
Inne : Cały samochód pozytywnie zaskakuje, jego wygląd, komfort jazdy, spalanie
Samochód rewelacyjny, z nowoczesnym wyglądem, kołami 18 cali przy mojej wersji TECHNO, ekonomiczny i nowy w cenie używanych innych aut . Początkowo w ogóle nie brałem go pod uwagę CAPTURA ze względu na niepochlebne opinie na tym portalu, ale były one tylko hejtem jakiegoś niezadowolonego gościa. Wcześniej oglądałem, z jazdą próbną i rozważałem kupno Citroena C3, Peugeota 208, Fiata 600, Opla ale ostatecznie jak przyjechałem do salonu Renault i zobaczyłem CAPTURA na żywo, przejechałem się nim, to wiedziałem, że jest to auto, którego szukam. Bardzo mi się podobał z zewnątrz oraz wewnątrz z dużym wyświetlaczem i wszystkim co jest potrzebne i przydatne.
Silnik pomimo, że ma tylko 100KM daje spokojnie radę i więcej do normalnego przemieszczania nie jest potrzebne, a na ekspresówkach nawet chyba lepiej sobie daje radę niż w mieście. Silnik można spersonalizować i ustawiłem własne parametry, co zrobiłem i lepiej reaguje na gaz. Zmieniam biegi przy ok 3000 obrotów, przez co lepiej jeździ bez wpływu na spalanie. Producent zaleca wymianę oleju co 3000km lub raz na dwa lata, co jest przesadą. Ja wymieniłem sam olej po 2tyś (koszt z filtrem ok 250 zł i obecnie po 16 tyś w serwisie - koszt serwisu gwarancyjnego A+B po roku czasu z wymianą oleju (na życzenie klienta) filtra kabinowego i sprawdzenie wszystkiego wyszedł 1300 zł. Spalanie benzyny na trasie przy ok 100km/h wyszło 5,6 l, a średnie na gazie przy mieście i trasie ok 8 litrów Przy zakupie auta brałem pod uwagę niepochlebne opinie na temat konkurencyjnych silników firmy Stelantis
Żadnych problemów, wszystko sprawnie i płynnie. 6 bieg włączam dopiero przy 100km/h.
Auto prowadzi się rewelacyjnie i komfortowo
Bez uwag
Klimatyzacja automatyczna spisuje się bardzo dobrze. Po obecnej zimie w przyszłości będę szukał auta z ogrzewaną przednią szybą.
Siedzi się wygodnie, tylko trzeba przyzwyczaić się do fotela kierowcy. Początkowo zauważyłem, że siedzisko nie podpiera na całej długości moich nóg. Ogólnie nie wożę pasażerów, ale jak czasami się zdarzyło to spokojnie i wygodnie można było jechać .
Auto jest dobrze wyciszona i spełnia moje oczekiwania, Praca silnika nie jest uciążliwa i nie słychać odgłosów kół pomimo, że mają szerokość 225. Jedynie jak jedziemy na trasie pod wiatr to szum tego wiatru jest słyszalny
Jedyne co kupiłem to wykładziny welurowe z podszyciem gumowym, żebym mógł je używać w ziemie, co polecam
Cena w porównaniu do jakości wykonania i wyglądu auta jest jednym z największych plusów tego samochodu. Za nowy samochód zapłaciłem po rabatach 93 tyś oraz dokupiłem za 2 tyś gwarancję na 5 lat, co polecam
Przez roku i po przejechaniu 16500 km nic się nie zepsuło i nie było żadnych problemów
brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 TCe Eco-G 100KM 74kW [l/100km]