Ocena kierowcy - Renault Clio I

Silnik 1.4 75KM 55kW
Rok produkcji 1995
Renault Clio I 1.4 75KM 55kW 1990-1995 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
pomimo tego wszystkiego clio da się lubić. Miałem dobrą wersje wyposazenia i ładny zadbany egzemplarz
dosyć głośny i mało rasowy dzwięk;) może miałem słabe wyciszenie... Faktem jest ze odpalał w największe mrozy nawet -30st C. Elastyczność typowo miejska. W trasie do wyprzedzania potrzebny długi odcinek drogi
jak na ten wiek skrzynia jest w porządku. Biegi wbija się łatwo, niema problemu z \"trafieniem\" w odpowiedni, czasem tylko wsteczny zgrzyta... czasem też na zimnym silniku cięzko wchodzi jedynka
prowadzi się dobrze, troche za duży promień skrętu. Trzeba przyzwyczaić sie do mało sztywnego zawieszenia
Tu jest rewelacja. Parkowanie nie sprawia problemów, można podjechać do przeszkody na milimetry zarówno przodem jak i tyłem
wszystko na swoim miejscu
nie jest źle, w porównaniu z innymi samochdami szybko odparowuje, dokucza tylko ten szum powietrza na 2 i 3 poziomie.
mam 182cm, było wygodnie ale mieściłem się na styk przy fotelu odsuniętym na maxa i maksymalnie obniżonym. Wspóczuje tym co siadają za wysokim kierowcą;) Ale niema czego wymagać, jest to małe autko
mogłoby być ciszej...
niewiem czy tak powinno być ale w miescie na krótkich odcinkach ciężko zejść ponizej 10/100km na trasie przy 100km/h ok 6l
tani w zakupie samochód
przez dwa lata wymieniłem sporo części: łożyska przód, gumowe osłony przekładni, poduszki amortyzatorów, szczęki ham. + cylinderki drążek i końcówki drążka kier. długo zmagałem się z luzem w kierownicy(luz na kolumnie) aż w koncu zalepiłem poxiliną i jest spokój. Przy max. skręconych kołach piszczałą pompa wspomagania...
ani razu nie stanął na drodze zawsze dojechałem tam gdzie chciałem UWAGA: przy częstym, mocnym hamowaniu (przy dynamicznej jezdzie) było b. niebezpiecznie: pedał robił się twardy i trzeba było ratować się ręcznym i kawałkiem pobocza!!! ogólnie hamulce są słabe

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 75KM 55kW [l/100km]

9,0