Lista ocen Renault Megane IV (163) - Silnik

Na liście zabraknie 45 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~GROCHOL
Grandcoupe 1.2 TCe 130KM 96kW
Bardzo dynamiczny. Turbina robi swoje. W porównaniu do silnika 1.6 benz. 110 kM to petarda. Przyspiesza bardzo lekko, silnik pracuje cicho również przy prędkości 150 km/h, a wyprzedzanie aut nie stanowi żadnego problemu co było mankamentem poprzedniego silnika
Dodane 7 lat temu
~Piotr
Grandcoupe 1.3 TCe FAP 115KM 85kW
Jakoś to jedzie jak na 115 koni. Mam wrażenie że przybywa oleju w silniku. Po odkręceniu korka śmierdzi benzyną. Olej był wymieniany po 3000 km teraz ma 9 ciekawe co będzie do 30000. Na biegu jałowym się trzęsie jak by miał 3 cylindry a nie 4
Dodane 5 lat temu
~Kacper
Grandtour 1.6 SCe 114KM 84kW
dla mnie priorytetem byl silnik wolnossacy.jest cichy i zbiera sie jak dla mnie wystarczajaco.nie jestem przekonany do nowej mody robienia z silnika o smiesznej pojemnosci auta z 130koniami na turbinie. strach takie uzytkowac dluzej jak gwarancja.
Dodane 9 lat temu
~Właściciel Megane
Hatchback 5d 1.3 TCe 140 FAP 140KM 103kW
1.3 TCE w moim odczuciu jeden z najlepszych małolitrażowych silników turbo na rynku. Powyżej 2000 obr/min ciągnie w zasadzie na każdym biegu, wobec czego jazda jest bardzo przyjemna. Do tego zużycie paliwa na przyzwoitym poziomie.
Dodane 4 lata temu
~piotrek
Grandtour 1.5 dCi 90KM 66kW
1.5 w najslabszej opcji taki urok auto slużbowego - do miasta jest ok niestety glosny na trase jest ok, da sie jechac na tempomacie do 185 spalanie wtedy ok 10l przy 140 spalanie ok 6,5 przy 110 uwaga ponizej 4 L ! :)
Dodane 4 lata temu
~pawel182
Hatchback 5d 1.6 SCe 114KM 84kW
Nie jest może demonem mocy i osiągów jednak to poczciwy wolnossący silnik, który ma całkiem przyjemną charakterystykę. Według mnie jest bardziej niż wystarczający, a przy tym cechuje się umiarkowanym zużyciem paliwa.
Dodane 6 lat temu
~vonski
Grandtour 1.5 dCi 110KM 81kW
Krótko: za słaby. Jadąc we 2 osoby jest ok, ale zestaw 2+2 i pełny bagażnik pokazuje brak mocy. Sensowniejszym wyborem na pewno jest wersja 130KM. Z pełnym obciążeniem na serpentynach ciągłe mielenie lewarkiem, czasem aż do 1 biegu.
Dodane 7 lat temu
~Jan
GT Grandtour 1.6 TCe 205KM 151kW
Silnik zbyt mocny dla napędu na przednią oś. Nawet na suchej nawierzchni potrafi przewrócić koła. Kiedy pada zapomnij że masz 200 koni pod maską. Na suchej drodze dynamika jest podobna do 320d. Krew nie stynie w żyłach.
Dodane 8 lat temu
~Kris
Grandtour 1.6 SCe 114KM 84kW
Póki co samochód spisuje się dobrze:) zauważyłem ostatnio dziwny jak dla mnie dźwięk spod maski, ale po wizycie w serwisie i objechaniu dwóch innych "Meganów" okazało się, że "ten typ tak ma"...
Dodane 8 lat temu
~Jakub
GT 1.6 TCe 205KM 151kW
Silnik 1.6 wykazuje się bardzo dobrą kulturą pracy, jak i elastycznością. Pomimo małej pojemności, mocy jest wystarczając do zwinnego poruszania się po mieście jak i na trasie. Jak do tej pory bezawaryjny :)
Dodane ponad rok temu