Ocena kierowcy - Skoda Octavia I Kombi

Tomek, 25 lat temu
Silnik 1.6 101KM 74kW
Rok produkcji 2000
Skoda Octavia I Kombi 1.6 101KM 74kW 1998-2002 - Oceń swoje auto
Ogólnie do autka nie mam większych zastrzeżeń. Trochę żałuję, że nie kupiłem 1,9 ropniaka ale cena była większa niż przeznaczone środki. Jestem jednak zadowolony z osiągów i uważam, że to samochód godny polecenia. Szkoda, że polacy nie potrafili stworzyć takiego autka.
trochę mało elastyczny, troche za dużo pali - 9l w miescie i 7.6 w trasie, silnik długo sie rozgrzewa i trochę chałasuje - jednak wszystko na poziomie do przyjęcia. Trudno uwierzyć ale pojechał 200 km/h
Gdy slnik nie jest rozgrzany lub gdy jedziemy już z jakąś prędkością to są czasami problemy z jedynką, reszta biegów całkiem nieźle.
Twardy i lekko za głośny. Swietnie trzyma się drogi i przy dużych prędkościach samochód prowadzi się bardzo pewnie.
trochę za szeroki przedni słupek, w kombi widoczność do tyłu do przyjecia. Denerwujace jest małe lusterko z prawej strony bo czasami samochody znikają mi z oczu
ergonomia bez większych zastrzeżeń. surowy niemiecki styl - funkcjonalne, takie jak lubię
Dmuchawą mozna sobie wlosy suszyć - choć na 3 i 4 trochę głośna. Nie mam klimy i nie wiem jak bedzie latem, za to zimą przez długą chwilę zanim nagrzeje się silnik jest zimno. Ja pisałem wcześniej chwilę to trwa. Podoba mi się patent z zakrywanymi dziurami wywietrzników. Wygląda estetycznie.
Mam 199 cm. Mieszczę się za kierownicą ale lekko uciska mnie środkowy kanał. Z tyłu jak się odsunę to wejdzie tylko mała osoba. Za to bagażnik tam wejdzie całe drzewo genealogiczne.
Trochę burczy silnik na wysokich obrotach ale ma przyjemny dźwięk. Niskie szumy ale trochę głośno na złej nawierzchni.
Silnik jest nie najnowocześniejszy co procentuje dość wysokim apetytem na paliwo. Komputerek pokazuje mi po 8700km zużycie średnie 9,1 litra co trochę kosztuje. Fakt, że 90% przebiegu to miasto, trochę tłumaczy taki wynik. Poza tym na baku lecę średnio 500 km
I tu zyskuje najwięcej ten samochód- swój kupiłem w promocji 5 tyś taniej i kosztował mnie łącznie z dodatkowym wyposazeniem 54 000. Nie znalazł bym innego, porównywalnego auta za takie pieniądze. Dodatkowy plus to to, że ludzie kojarzą ten samochód z wyższą klasą średnią.
nic się nie stało jak do tej pory. no może przepaliła się w drugim tygodniu użytkowania jedna z diod w trzecim świetle stopu.
jak na razie bez zastrzeżeń.
Skoda Octavia I Kombi