Ocena kierowcy - Toyota Yaris III Hatchback 5d Facelifting 2017
Okres użytkowania:
2 lata
Nie kupiłby ponownie
Przeniesienie napędu
Auto do bólu nijakie. Idealnie się sprawdza jako miejskie woziło z punktu A do punktu B, ale nic więcej. Całkowicie niezawodne, jednak jakość wykonania i spasowania pozostawia wiele do życzenia. Ilość trzeszczących plastików nie przystoi takiej marce. To była moja pierwsza i ostatnia Toyota.
Silnik całkiem dynamiczny i oszczędny. Na te gabaryty samochodu wystarczający.
Biegi przyjemnie wchodzą, skok lewarka jednak dość spory. Wystarczająco precyzyjna skrzynia.
Poprawnie, mniej więcej czuć na kierownicy co się dzieje z przednimi kołami, ale zawieszenie tak hałasuje, że odbiera całą radość z jazdy.
Miss piękności Yaris nigdy nie był. Blacha bez grama wyciszenia, szczególnie widoczne po lekkich i pustych drzwiach. Lakier jak w każdym Japończyku cienki i skłonny do odprysków. Ja położyłem na niego ceramikę i było ok.
Do przodu ok, na boki i do tyłu tragedia.
Prosto i bez wodotrysków. Byłyby 4 gwiazdki, gdyby nie umieszczenie przycisku do resetowania czujników ciśnienia w oponach w niewidocznym miejscu pod kolumną kierownicy. O jego istnieniu dowiedziałem się z YouTube.
Mało wydajna, szyby ciągle parowały zimą. Latem klima nie wyrabiała z chłodzeniem.
Cztery dorosłe osoby w aucie się zmieszczą. Jeśli chodzi o przestrzeń dla kierowcy to przy moim wzroście 190 cm ciężko było znaleźć wygodną pozycję. Regulacja kierownicy w bardzo ograniczonym zakresie, gdyby można było ją wyciągnąć kilka centymetrów dalej to byłoby o niebo lepiej. Tak niestety dotykałem kolanem kierowcy.
Goła blacha bez grama wyciszenia. Powyżej 100 km/h nie da się wytrzymać w środku. Słychać szumy powietrza, silnik i pracę zawieszenia.
Mało palił, nie psuł się, ubezpieczenie też w rozsądnych pieniądzach.
Za tę jakość wykonania cena powinna być na poziomie Daci. Skrzypiący plastik na boczkach drzwi doprowadzał do szału.
Jedynie siłownik szyby kierowcy się poluzował, szybko ogarnięte w ASO
Całkowicie niezawodne auto.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 Dual VVT-iE 111KM 82kW