silnik w pewien zauważalny sposób czuły na jakoś paliwa - najlepsze osiągi i spalanie na Ultimate Diesel BP
trochę za krótkie przełożenie pierwszych trzech biegów - nie jestem do tego przyzwyczajony
Ostatni pojazd z fabryki w Emden, tak więc zawieszenie lepsze niż w nowszych modelach. Póki co zurzyniu uległ drążek reakcyjny górny w lewej osi (koszt: 126 zl + 90zl wymiana i test zawieszenia). Wygodne i dobrze tłumi nierówności. Do tego napęd na 4 koła pomaga w trudnym terenie, a zimą zaczyna się go na prawdę doceniać!
Kombi jest w miarę dobrze przeszklone.
wygodne wnętrze, z uwagi na wysoki wzrost nie widzę regulacji reflektorów oraz natężenia oświetlenia tablicy rozdzielczej.
climatornic - jeśli się o niego regularnie dba, nie jest przyczyną problemów.
jak w tej klasie i gabarytach, jestem zadowolony. Z pasażerami nie jeżdzę, więc miejsca mam aż za nadto.
przy prędkości 140 km/h robi się głośno.
przy umiejętnym traktowaniu spalanie w trybie mieszanym (40% miasto, 60% trasa) na poziomie 4,95 l/100km - z wyłączoną klimatyzacją
pojad jest przewartościowany - należaloby jego wartość skorygować o ok. 6000 zł. Skoro jednak kupujący są w stanie zapłacić więcje, to tylko pogratulować Sprzedawcom i renomie marki. Dla mnie pojazd ten nie budzi emocji, samochód jak każdy - Pojazd dla Ludu, jak sama nazwa mówi.
oprócz zawieszenia, troski wymaga układ napędowy oparty na Torqsenie. Widać jednak zależność pomiędzy troską o pojazd a jego niezawodnością. Wiem, że passat to nie jest doskonałe auto, wiem też że dbają o niego, dostaję w zamiana godny zaufania pojazd - wiele od niego wymagam ,ale i wiele mu daję w zamian, tak więc bilans wychodzi na 4,85