Auto świetne (jeżeli zapomnimy o wyciszeniu). Pewnie się prowadzi, mało pali, dobrze wykończone, super wyposażone, duży bagażnik, kilka fajnych bajerów. Ciężko o konkurenta w podobnym budżecie. Przesiadka z Mondeo Mk4 zdecydowanie na plus.
Zdecydowanie bardziej lubię silniki benzynowe, ale tutaj nie mam nic do zarzucenia. Mocny, jedzie w każdych warunkach. Lekko podniosłem moc przy okazji softu DSG. Pali max. 8l/100 km przy żwawej jeździe autostradą. Średnie spalanie po roku jazdy 6,89l.
DSG DQ381. Daję 4 gwiazdki, bo na fabrycznym sofcie było słabo, auto nie chciało jechać. Po programie jedzie się dużo przyjemniej i bardziej naturalnie.
Autem jedzie się bardzo dobrze. Jest zwarte, nie przechyla się na boki, prowadzi się precyzyjnie. Mam zawieszenie DCC (regulowana twardość amortyzatorów) - zdecydowanie polecam. Jest znaczna różnica pomiędzy nastawami. Nie mam porównania do zwykłego zawieszenia.
Wersja R-Line. Przód dużo ładniejszy, niż tył - ale wiadomo każdy ma inne gusta. Auto 4-letnie miało kilka odprysków lakieru od kamieni. Listwy chromowane miejscami zaśniedziałe.
Widoczność bez zarzutu. Mam kamery 360, ale nie musiałbym ich mieć, bo widać wszystko elegancko. Światła IQ-Lights (matrixy) robią super robotę.
Schowek w desce rozdzielczej powinien być większy. Podłokietnik mógłby być lepiej zaprojektowany. Brak schowka na okulary w wersji ze szklanym dachem. Przycisk ogrzewania szyby przedniej schowany w menu klimatyzacji. Drobne rzeczy, da się bez nich żyć.
Szybko się nagrzewa zimą, szybko chłodzi latem. Webasto super sprawa. Podgrzewane i wentylowane fotele bez zarzutu.
Wszyscy pasażerowie mają wystarczająco dużo miejsca. Z tyłu dwa foteliki - wygodnie się dzieci pakuje. Bagażnik super duży i głęboki na drugim poziomie podłogi. Zdecydowanie łatwiej jest się zapakować, niż w Mondeo Mk4. Rodzina 2+2 i pies wszystko zmieści.
Największy minus i rozczarowanie. Bardzo słabo powyżej 120 km/h. W starym Mondeo Mk4 było zdecydowanie ciszej. Trochę wstyd przy takim fajnym aucie.
Jak na razie nie mam kosztów. Oby tak dalej.
Ciężko znaleźć fajne kombi z mocnym silnikiem, dużym bagażnikiem i bez większych problemów jakościowych. Uważam, że Passat wypada tutaj bardzo dobrze. Jedna gwiazdka mniej głównie za wyciszenie, bo o reszcie drobiazgów można zapomnieć.
Na ten moment wymienione tuleje z przodu, gniazdo pasa bezpieczeństwa i akumulator. Poza tym wszystko działa. Przez rok raz zawiesił się system multimedialny, więc nie ma krzywdy.
Żadne i oby ich nie było.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI 190KM 140kW