Lista ocen Ford Focus II Kombi 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW 2005-2011 (46) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 38 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~muchaoz(at)o2.pl
Kombi 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW
Hmm... Oczywiście Fiat Uno to z pewnością nie jest, jednak mogłoby być moim zdaniem lepiej. Jedynka i dwójka dość krótkie i nieco haczą. Szczególnie 1. bieg czasem wchodzi jakby na dwa razy (ciągle analizuje to zjawisko i szukam ew. przyczyny). Na zimno i przy niskich temperaturach pierwsze dwa biegi bardzo opornie wchodzą i trzeba się wtedy obchodzić z nimi delikatnie. Od 3. biegu jest bardzo dobrze - m.in. duża elastyczność. Bywają sytuacje,...
Dodane 15 lat temu
~mastt
Kombi 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW
dziala wg mnie rowniez bez wiekszych problemow , choc zdarzalo mi sie ,jak jezdzilem roznymi autami jednego dnia ( np w pracy ) ze nie wszedl do konca bieg i troche \"pocharczalo\" , ale to raczej kwetia przyzwyczajenia z jaka moca nalezy wrzucac biegi i juz sie nie zdarzaja takie problemy. myle ze jest dobrze , ale chyba sa auta w ktorych dziala to ciut lepiej i plynniej wchodza biegi ( kwestia przyzwyczajenia )
~Cyklop
Kombi 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW
Typowo niemiecka, niezła precyzja, biegi wchodzą bezproblemowo. Dałem 4 gwiazdki, bo przydałby się szósty bieg (ja mam skrzynię z pięcioma biegami). Doskonałe, powtarzam DOSKONAŁE zestopniowanie!!!!!! Auto, to tzw. golas flotowy, 90 koni, a ciągnie jak ponad stu konny, to jest niesamowite!!! Wydaje się, że moment obrotowy jest przy ostatniej kresce przed 2000 obrotów, czyli przy 1800!!! Nie zauważyłem denerwującej dziury w turbo.
Dodane 16 lat temu
~Bu
Kombi 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW
Daję niską ocenę ze względu na dość dziwaczne zestopniowanie. 1,2 są bardzo krótkie, 3-długa, 4,5 w normie. Sprawia to, że jazda miejska jest uciążliwa, na 3 silnik domaga się jazdy do 60km/h poniżej wyraźnie go muli. A chciałoby się przełączyć na tę 4 już przy 50. Precyzja przełączania - jak najbardziej przeciętna
Dodane 10 lat temu
~gloraf
Kombi 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW
Jak się chce dynamicznie wyprzedzać na trasie trza wiosłować. Zestopniowanie skrzyni - coś nie halo z 1 i 2 biegiem tzn. trzeba długo ciągnąc na 1 bo jak bym przerzucił od razu z 1 na 2 to by nie uciągnął - ale daje rade...
~Roberto
Kombi 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW
Świetna. Sama przyjemność. Nie zacina się. Daje miły opór, można szybko przeskakiwać. Być może źle zestawiona z silnikiem, bo jak pisałem wcześniej 2 bieg można wrzucić dopiero po nieco większym rozpędzeniu.
Dodane 8 lat temu
~Artur
Kombi 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW
Znakomicie. Biegi same wskakują. W Golfie V miałem wrażenie że ten lewarek jest do niczego nie przyczepiony i nie byłem pewien czy bieg na pewno wszedł. W Focusie nie ma czegoś takiego.
Dodane 12 lat temu
~herbatnik
Kombi 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW
Przełożenia krótkie, ja musiałem się przyzwyczaić. Przy przełączaniu z 2 na 3 czasami trafiam w 5 - nie wiem czy to kwestia wyrobienia w tym konkretnym modelu czy tak jest we wszystkich. Ogólnie ok.
Dodane 13 lat temu
~zajcu77
Kombi 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW
b. dobrze zgrana z silnikiem, w miarę krótki przełożenia o krótkim skoku dźwigni między biegami, nie trzeba ich szukać po całej kabinie. Moja nakręciła prawie 200 000 i działa bez problemów.
~corkotrampek
Kombi 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW
No niestety, trzeci bieg nieraz wchodzi z problemami, ale ma za to przyjemny przypływ mocy na tym biegu. Na jedynce nie poszalejesz. Przyzwoita skrzynia dla nie lubiących mocnych wrażeń.
Dodane 16 lat temu
Ford Focus II Kombi