Ogólnie moja ocena to 4+. Samochodem jeżdżę od nowości czyli blisko 10 lat. Przez ten cały okres auto bezproblemowe. Wymieniam olej co 15000 km. Klocki hamulcowe - pierwsza wymiana była przy 125000 km. Zawieszenie mam jeszcze oryginalne. I przez ten okres nic z zawieszeniem nie robiłem. Nie ma potrzeby. Jedynie w co zainwestowałem to konserwacja podwozia. A tak to leje paliwo, mam wszystko w pompce ;-)
Odpowiednia moc do tego auta. Działa bezproblemowo.
Trzeba się przyzwyczaić do tej skrzyni. Na pewno dobrze działa na mieście. Jeździ się płynnie. Ale przy większych prędkościach trzeba brać pod uwagę lag tej skrzyni.
Miękki, nie jest to auto do sportowej jazdy, raczej spokojnej.
Minusem jest brak nawiewów na tylny rząd siedzeń. Nie było wtedy takiej opcji w żadnym wyposażeniu.
I dla kierowcy (mam 176 cm) i pasażerów miejsca odpowiednio dużo. Brak tunelu z tyłu. Bagażnik - ogólnie ok ale posiada taki element przy siedzeniach który ułożony jest pod kontem i nie można dosunąć walizek do samych siedzeń. Traci się bez sensu około 10 cm przestrzeni bagażowej.
Do 80 jest ok. Ale ekspresówki czy autostrady to porażka. Słabe wyciszenie.
Serwis w ASO i jest wszystko ok. Spalanie po 150 000 km u mnie to 6,9 l/100 km (zimą spalanie podwyższa się o około 0,5 l/100 km). Nie resetowany od nowości. Z tym że większość czasu to jazda miejska i podmiejska.
Miasto - można liczyć na około 6,5 - 7 litrów. Jazda podmiejska do 90 km - spokojnie mozna zejść poniżej 6 l/100 km. Jazda 120 km/h to spalanie 8,7 l/100 km a 140 km/h trzenba liczyć około 9,5 l/100 km. Biorąc pod uwagę wagę auta, napęd 4x4 uważam że jest ok. Hybryda jest ok jak jeżdzisz po mieście lub do 100 km/h. Jak jeździsz dużo po autostradach/ekspersówkach lepiej wybrac diesla.
Przez 10 lat spaliła się żarówka w światłach podświetlających rejestrację.
Brak
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 Hybrid 197KM 145kW