Ocena kierowcy - Porsche Cayenne II SUV Facelifting

Laptor, 3 miesiące temu
Silnik 3.6 420KM 309kW
Rok produkcji 2015
Porsche Cayenne II SUV Facelifting 3.6 420KM 309kW 2014-2017 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Napęd bardzo szybko się zbiera, nie zobaczymy kiedy włącza się przednia oś natomiast nawet przy wyjściu z zakrętu i depnięciu auto trzyma się drogi, chociaż ze względu na to, że to SUV i jego wysokość nieco gorzej (mam wrażenie) niż w BMW 7 E65.
Silnik : Fajnie brzmi, bałem się, że będzie gorzej bo mam porównanie z 4.5V8. Zadowalająco. 5.5s do 100 daje sporą frajdę.
Cayenne z silnikiem 3.6 V6 zachowuje charakter typowy dla Porsche – dynamiczny, żwawy i dobrze brzmiący, mimo że to nie V8. Praca silnika jest specyficzna, ale w kabinie panuje cisza i wysoki komfort. Dwusprzęgłowy automat działa płynnie, a osiem biegów dobrze wykorzystuje moc jednostki, choć spalanie mogłoby być niższe. W trybie ręcznym potrafi spadać nawet o 2 litry. Auto prowadzi się pewnie i komfortowo, oferując typową dla Porsche stabilność. Widoczność jest dobra, a z kamerą cofania – wzorowa. Wnętrze wygodne, pozycja za kierownicą świetna, choć obsługa ekranu dotykowego bywa rozpraszająca. Karoseria po latach bez oznak korozji, wnętrze dobrze wyciszone. Systemy ogrzewania i wentylacji działają perfekcyjnie.
Samochód użytkuje niezbyt długo natomiast ma specyficzną pracę. Porównałem z 4.5V8 i jest takie specyficzne trykotanie w silnikach Porsche. W środku nie słychać. Natomiast to co mi się podoba to fakt, że jak na Porsche przystało nawet na V6 fajnie brzmi przy np. wyprzedzaniu albo redukcji biegów :) Mega dynamiczny silnik, żwawy na każdym biegu. No i to produkcja Porsche czyli ten lepszy silnik niż wolnossące 3.6 od VAG.
Powiem szczerze, że praca skrzyni na duży plus. Dwu sprzęgłowy automat nie daje zbytnio odczuć swojej pracy. 8 biegów robi robotę natomiast przez tę skrzynie auto pali ile pali. Skrzynia dziwne przełożenia ma wgrane i potrafi mieć 7 bieg przy 60kmh a jak daje sobie ręczne biegi to spalanie potrafi zmaleć o 2L.
Bardzo przyjemny samochód w prowadzeniu. Pewny, komfortowy. Typowe prowadzenie auta spod marki Porsche.
Ciężko wypowiedzieć się o karoserii w 10 letnim aucie natomiast nie ma oznak rdzy pod spodem czy na nadwoziu.
Wszystko jest okej. To nie Macan z małą tylną szybą tylko spory SUV. W mojej opinii widoczność jest wystarczająca a przy kamerce cofania idealna.
Jeżeli chodzi o wygodę za kierownicą 5/5. Jeżeli chodzi o pozycję w fotelach to 5/5. Daje 3/5 ze względu na niektóre funkcje, które trzeba klikać na niezbyt dużym ekranie dotykowym - nie lubię tego i odrywa to od skupienia na drodze więc mocno wpływa na bezpieczeństwo.
Tutaj nie ma do czego się przyczepić, wentylacja i ogrzewanie przy przebiegu 73k działa jak nowe. Bardzo szybko swoją drogą wszystko się nagrzewa łącznie z silnikiem (8 minut jazdy miastowej).
Jeden mały minus daje bo pasażer ma ograniczoną ilość miejsca na nogi przez bardzo szeroki tunel środkowy ;) Oprócz tego masa miejsca w przestrzeni rąk. Duża możliwość regulacji foteli czy kierownicy.
Pozytywnie zaskoczony jestem wyciszeniem samochodu, maska jest nieco mniejsza niż w mojej E65, całość jest bardziej ,,upchana" ale nadal wyciszenie jest nieco lepsze. Tylko zakładajcie normalne opony żeby potem nie żałować jak to macie głośno w środku a opony za 900 zł :D
Nie robiłem jeszcze nic w tym samochodzie oprócz wymiany filtrów, oleju w silniku czy skrzyni... Patrząc na to ile wydałem to ceny podobne do BMW 7 E65 730d, to samo klocki i tarcze, które zakupiłem na zaś. To nie jest oczywiście Opel więc wybaczcie ale dla jednym 350 zł za olej to dużo, dla innych normalna cena... Dla mnie normalna...
Póki co jestem zadowolony ale tak jak napisałem, nie mam auta zbyt długo... Kupiłbym ponownie bo daje ogromną frajdę za kierownicą a rodzinę na wakacje też zabierze, przede wszystkim auto dobrze zbudowane i jest bezpieczne.
Póki co jestem zadowolony ale tak jak napisałem, nie mam auta zbyt długo więc ciężko coś ocenić.
Póki co jestem zadowolony ale tak jak napisałem, nie mam auta zbyt długo więc mi nic się nie przydarzyło. Natomiast z tego co widziałem grupy, fora to ten silnik 3.6V6 420KM od Porsche nie ma tych wad co te VAGowskie.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 3.6 420KM 309kW [l/100km]

13,7