AutoCentrum.pl
Ulubione stacje paliw
Ustawienia konta
Wyloguj
Gorące tematy
Sprawdź VIN przed zakupem!
Ile
Lista ocen
(669) - Skrzynia biegów
Na liście zabraknie
697
opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
filtry
Wybierz
wyniki
~bikepromotor
Hatchback 1.2 i 60KM 44kW
Nie podoba mi się długaśny lewarek zmiany biegów, bo sprawia wrażenie, że trzeba będzie wykonywać długie ruchy przy zmianie przełożeń. Tak jednak nie jest - dźwignia ma bardzo krótkie skoki i wymaga użycia tylko minimalnej siły, by dokonać zmiany biegu, który wskakuje na swoje miejsce bardzo precyzyjnie. Dałbym ocenę najwyższą, gdyby nie jeden incydent - na myjni musiałem cofnąć nieco, by ustawić odpowiednio auto i nie mogłem wrzucić na luz,...
10 lat temu
~Adik1
Hatchback 1.2 i 60KM 44kW
Pracuje lekko - (jak ktoś testuje w salonie lewarki to proszę zauważyć na długośc lewarka która jest również wykładnikiem jego pracy. Wydawało mi się że skrzynia w Fabi pracuje lżej niż u mnie ale jak chwyciłem w Puncie lewarek niżej to okazało się że u mnie pracuje nawet lżej - ambarans w tym że w Skodzie jest krótszy lewarek więc pozornie biegi wchodziły precyzyjniej), od święta wsteczny zahaczy (bardzo rzadko). Bezwibracyjny lewarek skrzyni...
22 lat temu
~Maciej
Hatchback 1.9 JTD 85KM 63kW
Mieszane uczucia. Getragi montowane w jtd uchodzą za wytrzymałe konstrukcje i to mogę potwierdzić, choć ostatnio synchronizator trzeciego biegu się odzywa, ale skrzynia nie ma lekkiego życia. Z jednej strony umożliwia dynamiczne zmiany bez haczeń, z drugiej skok lewarka zdecydowanie zbyt długi, a precyzja wybierania przełożeń dyskusyjna; Dobrze działające sprzęgło, łapie bardzo szybko, bez trudu można ruszać bez gazu, nawet pod łagodne...
11 lat temu
~Gosia
Hatchback 1.9 JTD 85KM 63kW
Biegi wchodzą płynnie niezależnie od prędkości rada: pomału i zdecydowanie wrzucać biegi do końca, nie szarpać skrzynią, inaczej tak jak przy jeździe na półsprzęgle, biegi wyskakują. Bieg wsteczny trzeba wyczuć, czekam na ten charakterystyczny dźwięk "pyk" inaczej z łatwością wrzuci się bieg 4 ;p Warto hamować przy pomocy redukcji biegów, silnikiem - spalenie diesla nie wzrośnie, wręcz przeciwnie zmaleje.
12 lat temu
~ravag
Hatchback 1.2 i 16V 80KM 59kW
Skrzynia też jest śmieszna. Jak sprawdzałem Vmax tego auta to rozpędzał się na czwórce a jak wrzuciłem piątkę to już tylko zwalniał. Piątka jest bardzo długa i z górki spokojnie starczy mocy i obrotów aby auto rozpędzić do 200 km/h. Przy 4800 obrotów auto osiąga na piątym biegu prędkość 182 km/h i dalej nie przyspiesza. 100 km/h można osiągnąć już (UWAGA!) na drugim biegu!!! Rewelacja jak ktoś lubi ostro kręcić.
15 lat temu
~anaah@poczta.onet.pl
Hatchback 1.2 i 60KM 44kW
pierwszy bieg wchodzi bez problemu ale tylko z zatrzymiania (nawet po wymianie sprzęgła), nie da się zredukowac w czasie jazdy z 2 na 1, nie wchodzi. Nie da się jechac w korku na 1 bo szarpie jak się nie doda odpowiednio gazu, a jak się doda to się za bardzo wyrywa. Tak więc w korku wolno sie poruszającym jazda na zasadzie luz, dwójka, luz. Męczące. Jeździła wcześniej innymi samochodami i nie przypominam sobie takiego problemu.
16 lat temu
~Arkadiusz Wysocki
Hatchback 1.2 i 16V 80KM 59kW
Jak dla mnie dramat i totalna porazka. Sama skrzynia jest srednia, troche haczaca i slabo zestrojona. Za to sprzeglo to totalny niewypal. Przy przebiegu 34 000 sprzeglo bylo wymienione juz 3 raz. Teraz zalozone jest niby lepsze firmy Sachs ale dalej to samo. Szarpie przerywa i latwo sie spala. Na 10 Punt w firmie gdzie pracuje, kazde mialo zmieniane sprzeglo, niektore kilkakrotnie. Tu baaardzo powazny minus.
20 lat temu
~Greg_krk
Hatchback 1.2 i 60KM 44kW
Jak na tę klasę jest w porządku, lewarek chodzi lekko, nie ma problemu z wyborem przełożenia. Czasami jednak jedynka \'haczy\' i jest to dosyć irytujące, zwłaszcza gdy istnieje potrzeba szybkiego ruszenia w ruchu ulicznym (gdyby nie a wada, spokojnie zasługuje na \'4\'). Za długie skoki, ale to w końcu jest samochód miejski. Stosunek przełozeń dobrany dobrze.
14 lat temu
~enricco@wp.pl
Hatchback 1.2 i 60KM 44kW
Czasami żeby wbic I bieg trzeba się nieźle napocic. Druga sprawa, to jest takie coś co zauważyłem w sumie do tej pory tylko w tym aucie (to moje pierwsze, ale jeździłem innymi), że jak się jedzie z określoną prędkością, na określonych obrotach to za ChRL nie można wbic niższego biegu! Dopiero jak już odpowiednio auto zwolni i wytraci obroty można wbic np. 2 przed zakrętem.
15 lat temu
Zobacz więcej
usterek
~magazynier
Hatchback 1.9 JTD 85KM 63kW
Skrzynie w Bravie benzynowej to dopust Boży. Haczy wszystko i w każdym kierunku. Jakiez było moje zdziwienie, że w Punto Dieslu skrzynia chodzi jak złoto, nieważne jak szybko zmieniasz biegi, jak dokładnie prowadzić dźwignię ręką i jaki wrzucasz bieg. OK - Czasami przy wrzucaniu wstecznego na zimnej skrzyni potrafi nie wejść - trzeba wcisnąć sprzęglo jeszcze raz, po sprawie.
16 lat temu
Poprzednia