Lista ocen Skoda Octavia I Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW 1997-2007 (121) - Układ jezdny

Na liście zabraknie 180 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Leszek
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
I tu pierwszy mankament skody Oktavi I . Przede wszystkim jest to typowa niemiecka twarda konstrukcja - mało komfortowa . Zaletą są śmieszne koszty napraw. Podstawowym mankamentem jest zbyt niskie zawieszenie przodu auta , co szczególnie zimą skutkuje urwaną płytą ochronną silnika. Ponadto skoda słabo radzi sobie z kostką brukową , jadąc po takiej drodze ma się wrażenie , że się rozpadnie. Bardzo dobrze natomiast radzi sobie ze zwalniaczami na...
Dodane 12 lat temu
~Przemo
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
Coś twardy samochód jeśli dodamy do tego koła o rozmiarze 205/55 R16. Na koleinach trochę buja, ale wszystko do opanowania. Nie jest to zawieszenie jak w samochodach z klasy wyższej, ale daje się komfortowo podróżować przy normalnych prędkościach. Jeśli chodzi o eksploatację to: zawieszenie przód komplet przy 180000, zawieszenie tył i układ kierowniczy komplet 220000, łożyska przód standardowo co 120000 (więc czas na wymianę bo już słychać :),...
Dodane 19 lat temu
~Frank
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
Chyba wlasnie mi siadly lozyska. Ale na takich drogach jakie sa w Polsce to nic dziwnego. Zbyt lekki tyl. Trzeba uwazac na sliskiej nawierzchni bo zarzuca tyl. Zrobilem dwa niechciane "baczki" na szczescie bez wypadku ale jesli sie tym pamieta i na oblodzonej drodze spokojnie (tj z umiarkowana predkoscia)bierze zakrety to jest OK. Bardzo niski przod. Trzeba uwazac przy podjezdzaniu pod krawezniki oraz przy koleinach na drogach...
Dodane 18 lat temu
~octaviaczemunie
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
wbrew potocznej opinii Octavii, jako auta dla emerytów w kapeluszach, przyjemnie jest ostrzej pojeździć na zakrętach. Łatwo jest wyczuć zbliżanie się do granicy przyczepności, a po jej utracie kontrolować tor. Nie dałem wyższej noty z uwagi na zachowanie samochodu przy jeździe na wprost z większymi prędkościami (autostrada), przy czym mam na myśli od 160 km/h w górę - mogłoby być stabilniej
Dodane 14 lat temu
~LAURIN & KLEMENT :)
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
Bardzo komfotrowe auto. Przesiadlem sie z samochodu na sportowym zawieszeniu i gumach niskoprofilowych to niebo a ziemia. Na zakretach sie troche kładzie ale to raczej przy zacieciu sportowym. Przy normalnej jezdzie nie wyczuwalne. Ogólnie bardzo komfortowe jak na nasze drogi. Mam to auto 7m-cy i narazie zadnych stuków nie ma a jeżdże 1500-1700 km miesiecznie (sam nie wiem gdzie :D)
Dodane 17 lat temu
~jarpoz
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
Wszystko O.K. ALE MUSZĘ DODAĆ ŻE SAMOCHÓD STANDARTOWO BYŁ WYPOSAŻONY W FATALNE OPONY MATADOR. DO PRZEBIEGU 45 -50 TYS KM. NAWET JE CHWALIŁEM ( W TYM JAZDA NA ŚWIETNYCH ZIMÓWKACH GOODYEAR ULTRA GRIP 6 ). POTEM W ZASADZE NIE DAŁO SIĘ ICH DOBRZE WYWAŻYĆ. W KOŃCU WJECHAŁEM Z OK. 100 KM/H NA NOWY FRAGMENT DROGI, POPRZEDZONY KRÓTKM DOŁKIEM I OPONY WYBRZUSZYŁO, KUPIŁEM BARUM BRAVURIS, GŁOŚNE ALE LEPSZE.
Dodane 18 lat temu
~jarpoz@tlen.pl
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
W zasadzie BARDZO DOBRZE - ale Ford Focus oraz C-max są lepsze. ( Początkowo marzyłem o C-maxie / ale turbodiesel jest za drogi ). Auto nie przechla się na zakrętach. Przy szybszej jeździe troszkę denerwujące jest uczucie że początkowo przód reaguje z niewielkim opóźnieniem, a następnie ma tendencję do zarzucenia tyłem. Pomimo tego drogi trzyma się bardzo pewnie / to chyba tylko takie odczucie.
Dodane 20 lat temu
~Prz
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
Dosyć miękki, w porównaniu do poprzedniego VW polo... skoda mniej korzystnie. Wydaje mi się że polówką mogłem szybciej brać zakręty, była bardziej sztywna. Poza tym zrobiłem Octavia 84000km i wymieniałem w niej co ok 30kkm łączniki stabilizatorów i klocki dosyć często, ale to przez mój styl jazdy. Z drugiej jednak strony mogłaby mieć lepsze hamulce, albo jestem zbyt wymagający :)
Dodane 15 lat temu
~life
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
Zawieszenie jest trochę za twarde na nasze dziury. Przedtem jeździłem "francuzem" i nie musiałem za każdym razem omijać najmniejszej nierówności. Teraz znam wszystkie dziury w okolicy. Dobrze trzyma na zakrętach. Układ kierowniczy: w środkowycm położeniu gumowaty, poza tym żadna rewelacja. Jest to chyba najsłabszy punkt tego auta.
Dodane 20 lat temu
~aro
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
przód ok -miękki, tył twardy ma zdolność do rzucania, przy większych prędkościach ucieka - zwłaszcza na zakrętach, najlepiej jeździłby obciążony- tak jeździłem kiedyś fordem transitem, na przejazdach kolejowych czuć różnice-przód ok a tył twardo przejeżdża, trzeba się przyzwyczaić, nubira była bardziej miękka
Dodane 21 lat temu
Skoda Octavia I Hatchback