Lista ocen BMW Seria 3 E36 (609) - Silnik

Na liście zabraknie 625 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~jdyrla@interia.pl
Sedan 318 i 113KM 83kW
Pozytywnie mnie zaskoczył. Na papierze stosunek mocy do masy jest słaby. Mój Golf GTI 1 ma znacznie lepsze parametry ale BMW zaskoczyło mnie na plus! Elastyczność również wysoka. Zbiera się od samego dołu i moc oddaje bardzo liniowo. Szybki, żwawy motorek. Do codziennej eksploatacji rodzinnej 5 z plusem. Wcina LPG i aż mlaska ze szczęścia (:
~pablo
Compact 316 i 105KM 77kW
...duza pojemnosc i mala moc(wystarczajaca),za to duzy jak na benzyniaka moment obrotowy dostepny juz od 2500 obr/min! Silnik jest niewysilony ,bardzo elastyczny,a od 2500obr/min niezle przyspiesza,ma najfajnieszy odglas jaki slyszalem w 4-cylindrach,super kulture pracy...jest tez ekonomiczniejszy od reszty benzyniakow e36...jak dla mnie super...
~Mati
Sedan 325 tds 143KM 105kW
Silnik jest elastyczny, w miarę oszczędny i zapewnia przyzwoite osiągi a i \"podkręcenie go\" nie stanowi problemu. Maksymalny moment obrotowy co prawda mógł by być dostępny od niższych obrotów ale źle nie jest. Uważać trzeba na bardzo często występujące na naszym rodzimym rynku samochody z \"zakatowanym\" silnikiem bo naprawy do najtańszych nie należą.
~pan Ziele
Sedan 316 i 102KM 75kW
silnik wiadomo bmw doskonale się kręci nawet pomimo tak małej pojemności pracuje bezproblemowo i lubi wysokie obroty oraz prędkości napewno najlepszy silnik o tej pojemności w swoim czasie choć do tego auta trochę zaslaby Niebierze oleju na razie bez awarii i jakich kolwiek problemów nieskacza obroty ani nic nieslabnie moc pomimo wieku (17 lat)
Dodane 16 lat temu
~dj_tygrys@tlen.pl
Sedan 325 td 115KM 85kW
Jezdziłem oplem kadettem, fordem mondeo, escortem itp ale śmiało mogę powiedzieć że w BMW silnik zasilany olejem napędowym jest wręcz idealny, doskonała elastyczność na 5 biegu można jechać 40-50 km/h i bez problemu się rozpędza z tej prędkości, kultura pracy jest bardzo przyzwoita i może na zewnątrz wydaj się głośno to po zamknięciu dzwi nie słychać nic
Dodane 17 lat temu
~MisiekSG
Sedan 318 i 115KM 85kW
Jak kupiłem to pierwsze co to wymieniłem cały rozrząd: wałek, popychacze, dzwigienki, uszczelniacze, napinacz itp Jeżdze tylko na oleju SHELL ULTRA 5W/40. Jedyny minus to że przerabia ten olej u mnie akurat 0,6L na 1000km, (według norm to 1l na 1000km) :-) Praca silnika równa, pracuje jak narazie bezawaryjnie, silnik jak najbardziej elastyczny
Dodane 18 lat temu
~menel_m
Coupe 318 is 140KM 103kW
Silnik dośc mocny jednak uwazam ze to tego auta potrzebny jest mocniejszy aby pełni czerpac satysfakcje z jazdy:) nastepnym razem wybiore 2.5 24v. Co do elatycznosci nie mam zastrzezen- sprawnie przyspieszac mozna juz od 1500. Na lpg sprawuje sie dobrze sa jednak problemy z idealna regulacja- niekiedy na gazie plywaja obroty. Mocy duzo nie stracil.
Dodane 19 lat temu
~Dawid
Touring 320 i 150KM 110kW
Silnik jest wspaniały, dźwięk rzędowej szóstki jest i będzie ponadczasowy, nie kupujcie nigdy 4garowych BMW bo to nie jest BMW, motor m52b20 pozwala naprawde żwawo poruszać się tym pojazdem, a przy prędkości powyżej 140km/h sprawia wrażenie że drzemie w nim znacznie więcej niż 150KM, dzięki wspaniale zestopniowanej skrzyni biegów.
Dodane 10 lat temu
~Stinger
Sedan 318 i 115KM 85kW
Jak na pojemność 1.8 silnik nie jest jakoś szczególnie dynamiczny - np Vectra B 1.8 16v czy Corsa B 1.4 16v lepiej się zbiera. Elastyczność przeciętna. Do takiego auta jakim jest BMW polecałbym raczej jakiś większy silnik. Minimum to 2.0 chociaż optymalny wybór to 2.5 lub 2.8. Plus za zastosowanie łańcucha
Dodane 14 lat temu
~tomaszos
Compact 318 tds 90KM 66kW
Silnik 1.8tds to nie potwór ani demon prędkości,ale do sprawnego przemieszczania się na co dzień w zupełności wystarcza.Pracuje cicho,równo,co do elastyczności?tu dam 4+ mogło by być lepiej,lekka turbo dziura ale można przymknąć na nią oko,nie ma tu mowy o zanikającej mocy podczas wyprzedzania tak jak to bywa w e46