Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
Sprzęgło hydrokinetyczne (hydrauliczne)?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Ford Focus I
(od 1998 do 2005)
- w klasie samochodów:
- Niższa klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 1811
- Układ elektryczny
- 33%
- Silnik
- 32%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Zadaj pytanie
Opinie o Ford Focus I
Nadwozia Ford Focus I
Silniki Ford Focus I
- 1.8 TDCi 100KM, 1998-2005 (151)
- 1.8 TDCi 100KM, 2001-2005 (9)
- 1.8 TDCi 115KM, 2001-2005 (121)
- 1.8 TDDi 90KM, 1998-2004 (108)
- 1.8 TDDI 90KM, 1998-2005 (186)
- 1.8 TDDI 75KM, 1999-2005 (52)
Lista opinii o Ford Focus I
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
araisa pokaż Email » 2011-04-03 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Silnik nie jest demonem przyspieszenia więc ułańska fantazja nie wchodzi w grę ale w trakcie eksploatacji nie było z nim żadnego problemu pali od strzała nawet w zimie plus dla akumulatora do tej pory był tylko raz ładowany (zostawiony na włączonych światłach)Po 7 latach przegląd techniczny przeszedł bez najmniejszego problemu nie mieli do czego się doczepić fachmani .
Po 6 latach wymiana cały rozrząd plus pompa wody tarcze i klocki hamulcowe płyny, oleje, filtry ,szczelność odgrzybianie uzupełnienie gazu w klimie wszystko za jednym posiedzeniem u mechanika.
Co zepsuło się przez 7 lat
-przełącznik opuszczania prawej szyby
- połączenie giętkie rury wydechowej
Wydaje mi się że jak na 60 tys /km to niezły wynik
Plusy tego auta(kombi)
-wnętrze wystarczające dla osób powyżej 187cm wzrostu luz nad głową zwłaszcza z tyłu w przeciwieństwie np. do laguny czy C5 gdzie ja nie mogę wyprostować głowy jako pasażer tylnego fotela
-bagażnik naprawdę spory jeden z największych w tej klasie
-zawieszenie największy plus tego modelu i co ciekawe im więcej zapakowane tym komfort jazdy się zwiększa w zakrętach miodzio
-układ kierowniczy drugi duży plus
-lakier tutaj też dam plusa 7 lat elementy dostępne gołym okiem nie widać rdzy (nie sprawdzane pod tapicerką)być może firma na koniec produkcji tej serii coś tam poprawiła a może i garaż też ma na to trochę wpływu.
Minusy
-plastiki mogły by być lepszego gatunku
-chlapacze(przód) nie z plastiku a gumowe gdyż auto jest niskie i każdy zjazd z krawężnika kończy się utratą żabek mocujących chlapacz
-dupiaty dostęp do filtra kabinowego klimatyzaji pękające uchwyty podszybia
Generalnie oceniam auto na mocne 4 na dzień dzisiejszy nie ma samochodu w tym segmencie któremu dałbym 5 powiem więcej w segmencie wyższym też jest się do czego doczepić.
Oczywiście dałbym piątkę tej foce gdyby jakaś wróżka dołożyła
-troche koni do silnika
-tylną kanapę zrobiła przesuwaną z możliwością szybkiego demontażu
-od czsu do czasu podniosła auto o parę cm gdy jadę załadowany na „ranczo” ale takie rzeczy tylko w „Erze”
To że Ford gówno wort nie do końca jest prawdą natomiast prawdą jest że nie każda morda pasuje do Forda
pełna ocena Kombi, 1.6 16V 100 KM manualna, 2004 r., 65000 km |
biiingoo 2009-08-28 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Ogólnie auto dobre. Silnik 1.4 jest wystarczający do dowiezienia nas do celu, jednak nie zapewnia takiej frajdy z jazdy jak silniki mocniejsze. Wprawdzie jest możliwość zrywnej jazdy, jednak jest to okupione bardzo dużym zuzyciem paliwa - silniki ZETEC lubia wysokie obroty. Zapasu mocy nie ma, co powoduje zadyszkę przy ruszaniu przy włączonej klimatyzacji - nie jest to zresztą wadą jedynie silnika 1.4. Silnik na wyższych obrotach pracuje idealnie, na małych pozostawia wiele do życzenia. Skrzynia biegów perfekcyjna, bezawaryjna, jednak przełożenia dość długie co czuć przy częstej zmianie biegów. Układ jezdny idealny choc delikatny. Auto prowadzi się cudownie, jednak nalezy liczyć się z wymianami sworzni, elementami zawieszenia, tylejami wahaczy, łacznikami stabilizatorów - wpływ na to mają nasze polskie drogi. Zawieszenie tylnie w kombi praktycznie bezobsługowe - auto ma 8 lat i nic nie wymaga wymiany. Łożyska kół w porównaniu z innymi samochodami mało trwałe - w trakcie eksploatacji został wymieniony komplet. Ceny częsci umiarkowane, dostępna duża liczba tańszych zamienników - przestrzegam przed tymi najtańszymi. Układ elektryczny działa nadzwyczaj dobrze, jedyną usterką była awaria alternatora - po duży przebiegu miał prawo się zuzyć. Silnik po tak duzym przebiegu nie wykazuje oznak końca swego życia. Prędkość maksymalna auta przewyższa nadal dane producenta, co świadczy, że koni mechanicznych specjalnie mu nie ubyło. Silnik bierze olej przy dużych, autostradowych prędkościach, przy mniejszych, zużycie oleju prawie niezauważalne. W czasie eksloatacji został wymieniony układ wydechowy włacznie z regeneracją kolektora wydechowego, zła praca katalizatora - wymagał wymiany. Ogólnie auto przyjemne, pakowne, wymaga by o nie dbać. układ jezdny prowadzenie na prawdę jest wzorowe - jest czułe i precyzyjne. Wadą tej perfekcji jest fakt, iz każde luzy czy nierówności na oponach są momentalnie wyczuwane na kole kierownicy.
pełna ocena Kombi, 1.4 16V 75 KM, 2001 r., 175000 km |
maciek1987r 2012-05-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Auto mam od 4 m-cy. Przejechane ma 115 tyś. Kupione w komisie sprowadzone z Włoch. Gdyby ktoś mnie zapytał, jakie auto kupić odpowiedziałbym bierz focusa. Mając 10000 i problem, jakie auto kupić to jest najlepszy wybór. Ford g.... wort to już przeszłość. Karoseria jest bardzo wrażliwa na naszą sól drogową. Jednak kupując auto ze słonecznego kraju nie ma nawet deka rdzy. Silnik 1.6 jest takim połączeniem pomiędzy ekonomicznością a jazdą z dreszczykiem emocji. Z 2.0 nie mamy szans, ale jak jest potrzeba to też dajemy rade wyprzedzić inne auta. Silnik 1.4 ciut za mały 1.6 to taka rozsądna propozycja dla kogoś, kto nie jeździ 40 km/h i nie rusza z piskiem na światłach. Zawieszenie to najsilniejszy punkt auta. Uważane jest za nie awaryjne i jedne z najlepszych aut w podobnym roczniku. Jeździ się przyjemnie i wygodnie. Miejsca w aucie jest dużo. Gorzej jest z widocznością. Cofanie dla kogoś, kto zdał właśnie prawo jazdy może okazać się kosztowne. Spalanie można podsumować jednym ile mu wleje tyle spali. Niczym nie wyróżnia się na tle podobnych aut. Można zejść przy oszczędnej jeździe do 8-5 l gazu na trasie.Przy dynamicznej spalanie jest w okolicach 10l. Usterki jak w każdym innym aucie. W focusie nie ma jakiś bardzo poważnych wad fabrycznych. Trzeba zwrócić uwagę na obroty szczególnie na zimnym silniku. Może się zdarzyć, że będą falować lub zawieszać się przy dojeździe do skrzyżowań. Przyczyna to krokowiec i przepustnica. Często pomaga czyszczenie i regulacja. Słaby punkt to też wyciszenie, ale jeżeli ktoś nie jeździ powyżej 120 bez muzyki to da się wytrzymać. Podsumowując auto warte tych 10000. Polecam każdemu, kto potrafi szanować i jeździć z głową. To nie ferrari i nie polonez wiec brakuje mu tylko kierowcy z głową. Nalewno odwdzięczy się długim, przyjemnym i bezproblemowym użytkowaniem. pełna ocena Hatchback, 1.6 16V 100 KM manualna, 2000 r., 115000 km |
Jooras ^ Śląsk 2012-05-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Kupiłem Focusa (1.6 100 KM benzyna, rocznik 2004) głównie dlatego, że ceny na rynku wtórnym były niskie w porównaniu np. z Oplem. I co? Zdecydowanie nie żałuję. Robię ponad 30 tysięcy rocznie po całym kraju, jak dotąd mnie nie zawiódł. Silnik nie nadaje się do sprintu spod świateł, bo dostaje wigoru dopiero na wysokich obrotach (wtedy pali jak smok). Nadrabia dość długimi biegami i elastycznością, w dodatku przy normalnej jeździe bez wciskania pedału gazu w podłogę pali niewiele. Przykład - dwie osoby, trasa Katowice - Warszawa tam i z powrotem, V max = 130 km/h, zmiana biegów przy 3-4 tysiącach rpm, średnie spalanie: 6.3 - 6.7 litra / 100 km. Jedynie przy dużych mrozach po mieście pije sporo. Bardzo fajny samochód na trasę, wystarczająco wygodne fotele, fantastycznie prowadzi się na krętych drogach. Pali za pierwszym razem nawet przy siarczystych mrozach (tej zimy rekord -26 stopni, odpalił bezproblemowo). Bardzo dobre hamulce jak na samochód tej klasy. Dość pochwał, teraz minusy. Tylne zawieszenie kiepsko znosi polskie drogi - kompletny remont jest drogi. Typowe usterki - czujnik prędkości (prędkościomierz pokazuje 0 w trakcie jazdy i czasami szarpie, na autostradzie niezapomniane wrażenia), przycisk podnoszenia prawej przedniej szyby. Mechanicy odradzili mi założenie instalacji gazowej co przy cenach benzyny potrafi zaboleć. Jedyna poważna wada jak dla mnie to korozja. Jak na rocznik 2004 zardzewiały spód klapy bagażnika i ranty drzwi to już wstyd, panowie i panie z Forda. pełna ocena Sedan, 1.6 16V 100 KM manualna, 2004 r., 113000 km |
slobo86 2012-01-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Fokę mam już 2 lata, rocznik 2001. Długo zastanawiałem się nad zakupem tego modelu, ale cena/jakości, spalanie, kultura pracy, kultowy tddi,spalanie, opinie itp. sprawiły, że się zdecydowałem. Okazuje się, że wybór był idealny. Samochód użytkuję kilka razy w ciągu dni pracujących i w weekendy (d pracy nie muszę nim dojeżdżać). Bywa więc np, że 5 dni stoi zimą niezapalany. Po tym czasie zapala za 1 razem. Nie ma z nim problemów. Silnik bardzo przyjemny, dynamiczny na wyższych obrotach, na niższych trochę przymulony ale to nie przeszkadza...w ostatnie wakacje jechałem nim do Włoch, Francji w 4 osoby z pełnym bagażnikiem. 4300km w upały na autostradzie (ok 130km/h) i w miastach z okazjonalnie włączoną klima, spalił dokładnie (!) 5,0 l/100km. Ponadto nie sprawił żadnych problemów. Wiadomo, że trzeba pilnować oleju, filtrów, kontroli hamulców, płynów itp. ale to tak jak w każdym samochodzie. Ogólnie polecam ten model rodzince z dziećmi lub bez. Jest pakowny, tani w utrzymaniu i fajnie się go prowadzi (fajna skrzynia,trzyma się zakrętów, dynamiczny, ogrzewana przednia szyba itp). Polecam i pozdrawiam..tylko przed zakupem go dokładnie prześwietlić...minusem jest blacha np. rdza na progach, krawędziach drzwi..przed zimą warto więc konserwować podwozie :) pełna ocena Kombi, 1.8 TDDI 90 KM manualna, 2001 r., 192000 km |
Zwijaczexxx 2012-03-22 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,54)
Szczerze mówiąc to już nie mogłem się doczekać, aż go sprzedam. Może i wygodnie się jeździ "ale"... No właśnie w moim przypadku za dużo jest tego "ale".Po pierwsze wszechogarniająca rdza (drzwi, nadkola, klapa bagażnika)mimo konserwacji, garażowania, mycia i pastowania, samochód znika w rozkwitach wiosennej rdzy. Kolejną usterką jaka mnie denerwuje w tym samochodzie są wichrujące się hamulce, które mają przełożenie na drganie kierownicy w czasie jazdy. Ciągłe ubytki w oleju. Zmieniam olej co 7 tys bo gdzieś przy tym przebiegu widzę pustynie w swoim silniku. To są najczęstsze wady z jakimi mam do czynienia. Oczywiście tyo nie koniec. Do lżejszych usterek zaliczam: Na dzień dobry (140 tys) poleciała pompa wspomagania, wychodzi wykładzina w okolicach drzwi, zarówno od strony kierowcy jak i pasażera, rdzewienie przewodów hamulcowych, problemy z tylnymi hamulcami (lubią się zawieszać tłoki), tłukąca się aluminiowa osłona. Mógłbym tak jeszcze ale rozbolała mnie ręka. Osobiście nie polecam. Mam oczywiście świadomość, ze mogłem po prostu nie trafić przy zakupie ale z tego co obserwuje na forach, te usterki bardzo często się powtarzają u innych użytkowników. pełna ocena Hatchback, 1.6 16V 100 KM, 1999 r., 167000 km |
Zwijaczexxx 2012-03-22 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,54)
Szczerze mówiąc to już nie mogłem się doczekać, aż go sprzedam. Może i wygodnie się jeździ "ale"... No właśnie w moim przypadku za dużo jest tego "ale".Po pierwsze wszechogarniająca rdza (drzwi, nadkola, klapa bagażnika)mimo konserwacji, garażowania, mycia i pastowania, samochód znika w rozkwitach wiosennej rdzy. Kolejną usterką jaka mnie denerwuje w tym samochodzie są wichrujące się hamulce, które mają przełożenie na drganie kierownicy w czasie jazdy. Ciągłe ubytki w oleju. Zmieniam olej co 7 tys. bo gdzieś przy tym przebiegu widzę pustynie w swoim silniku. To są najczęstsze wady z jakimi mam do czynienia. Oczywiście to nie koniec. Do lżejszych usterek zaliczam: Na dzień dobry (140 tys) poleciała pompa wspomagania, wychodzi wykładzina w okolicach drzwi, zarówno od strony kierowcy jak i pasażera, rdzewienie przewodów hamulcowych, problemy z tylnymi hamulcami (lubią się zawieszać tłoki), tłukąca się aluminiowa osłona. Mógłbym tak jeszcze ale rozbolała mnie ręka. Osobiście nie polecam. Mam świadomość, że mogłem po prostu nie trafić przy zakupie ale z tego co obserwuje na forach, te usterki bardzo często się powtarzają u innych użytkowników. pełna ocena Hatchback, 1.6 16V 100 KM, 1999 r., 167000 km |
Jacek 2009-06-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,54)
Jak dla mnie tylko przecietnie. Samochod jest ladny, przestronny, swietnie sie prowadzi. Silnik troche za slaby - gdybym kupowal jeszcze raz, wybralbym przynajmniej 1.8 115KM. Przyjemnosc z eksploatacji psuja niestety dosyc kosztowne usterki i koniecznosc ciaglego sprawdzania poziomu oleju - to podobno w Focusach 1.6 norma, po okolo 120-140 tysiacach silniki zaczynaja brac olej przez zuzyte pierscienie. Generalnie nigdy nie zepsul sie tak, zeby trzeba bylo wzywac lawete, ale do niezawodnych i bezawaryjnych to ten samochod nie nalezy.
No i ten odwieczny problem w Fordach - rdza. To jest po prostu skandal, zeby 10-letnie auto mialo tyle rdzawych wykwitow. U mnie sa juz na:
- masce;
- klapie bagaznika;
- obydwa tylne blotniki w okolicach laczenia ze zderzakiem;
- tylne drzwi (obydwa);
- przednie prawe dzrwi;
- progi;
Jakbym chcial to wszystko pomalowac, to chyba ze 3000zl musialbym wydac. To potezny minus Forda - samochod postawiony obok rownoletniej Hondy Civic wyglada lumpiarsko.
Jak bede zmienial, to tym razem na cos Japonskiego - Toyota albo Honda. pełna ocena Kombi, 1.6 16V 100 KM, 1999 r., 172000 km |
m.pluciennik pokaż Email » 2006-02-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Zważywszy że wiele ludzi odradzało mi forda (ford H... wort) skusiłem sie na ten model słysząc pochlebne opinie na temat jego zawieszenia i niezawodnego układu jezdnego. To wszystko potwierdziło się zaraz po pierwszych kilometrach i trwa do dzisiaj, myślę że dużą rolę odgrywa tutaj pojemność silnika gdyż przy 1,8l i 115kM silnik jest już odpowiedni do wakacyjnych wypadów z załączoną klimą i załadowanym bagażnikiem(1,6(90km) a napewno 1,4l(75km) wypadają o wiele słabiej podczas manewrów wyprzedzania... pełzają, no chyba że macie diselka alabo 2 litrówkę benzynkę)
ogólnie samochód prezentuje się wyśmienicie ma ciekawy design tak na zewnątrz jak i w środku, był pionierem w swojej klasie jeśli chodzi o styl projektowania, który był wykorzystywany i powielany w innych projektach(np Citroen C4 mam nadzieję że moje następne autko... ale to już inna historia).
Na zakończenie.... Auto polecam jak najbardziej.
Usterki.... jak w każdym samochodzie, wszystko zależy od egzemplarza(nawek mesie się czasami sypią) pełna ocena Hatchback, 1.8 16V 115 KM, 1999 r., 12 km |
scyzor 2011-03-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Właśnie pozbywam się auta, którym jeździłem 4 lata i zrobiłem prawie 90tys. km więc mogę coś konkretnego napisać. Auto zakupiłem jako 5 letnie bezwypadkowe ale z czasem powychodziły oznaki robionego auta. Na szczęście nie wpływało to na bezpieczeństwo i właściwości jezdne. W historii auta wymieniłem koło dwumasowe, wał korbowy koła pasowego a na koniec do wymiany będzie pompa vacum. Ogólnie - auto nardzo solidne jak na klasę średnią niższą. Bardzo solidne zawieszenie, które było katowane ale nigdy nie zawiodło. Silnik upgrade-owałem do 115KM i dodałem power-box-a. Radość z jazdy! Niestety popękały mi bałwanki czyli przewody wysokiego ciśnienia do intercoollera i w upały wywalało zawór bezpieczeństwa w turbo. Ostatecznie auto oceniam bardzo dobrze. Nie bardzo jest się do czego przyczepić. Używane Foki są w niskich cenach i myślę, że w cenie Focusa trudno znaleźć coś równie solidnego. Osobiście polecam stosowanie opon o podwyższonym profilu: 195/65R15 - zdecydowanie wzrasta komfort jazdy. pełna ocena Kombi, 1.8 TDCi 115 KM manualna, 2003 r., 166000 km |
adamsiak84 2009-11-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,23)
FORD FOCUS zwłaszcza z tym silnikiem to przeciętny samochód ale dynamiczny. Godny polecenia jest silnik 115KM tdci. Najwięszą wadą tego auto jest to że jest to FORD co kojarz mi się ze słowem mechanik.Proponowałbym wszystkiem przyszłym nabywcą tej marki zastanowić się i przemyśleć dlaczego np:porównywalny klasą CIVIC jest tyle droższy. Czy jest to sprawa wyłącznie tego że japończycy są zachłanni i chcą więcej zarobić czy to że za jakość trzeba zapłacić. Tutaj chciałbym przytoczyć zdanie mechanika z POZNANIA ktory specjalizuje się w marce FORD.Gdy do niego przyjechałem i opowiedziałem o usterce(trzęsło kierownicą zwłaszcza podczas przespieszania) Pan uprzejmie zapytał "Jaki ma auto przebieg" ja opowiadam że 160tyś a on na to że to jest tylko FORD a nie żaden japończyk i w tych autach to normalne. Potem powiedział mi jeszcze co przy tym przebiegu zacznie w najbliższym czasie klękać. Potem podsumował że wierszyk "FORD GÓWNO WORT" pasuje jak najbardziej do całej marki FORD. pełna ocena Hatchback, 1.8 16V 115 KM, 2002 r., 173000 km |
youtwo pokaż Email » 2004-12-31 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,38)
Fragment listu jaki przesłałem do Dealera FORD i Producenta
- Przesłanie do mnie w wersji pisemnej tego co zostało powiedziane podczas jednej z wizyt w serwisie Ursyn Car: „Huk podczas odpuszczania pedału hamulca (powracają szczęki hamulcowe tylne) jest naturalnym zjawiskiem, takim samym jak dźwięki wydawane przez silnik – nie stwierdzamy usterki auta.
- Przesłanie do mnie w wersji pisemnej tego co zostało powiedziane podczas jednej z wizyt w serwisie Summit Motor Poland: „Przeciekanie samochodu Ford Focus jest rzeczą czasami występującą w niektórych egzemplarzach dlatego też przy przeglądach rocznych zawsze uszczelniamy szybę przednią, a ponieważ u Pana zjawisko wystąpiło 10 miesięcy od zakupu oraz ponownie 8 miesięcy po naprawie - napotkał Pan ten problem. Równocześnie potwierdzamy, iż usterka ta może się powtarzać i zostanie Pan obciążony kosztem jej naprawy po upływie terminu gwarancji.
pełna ocena Hatchback, 1.6 16V 100 KM, 2003 r., |
Adrian 2009-06-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,69)
Jest to moje drugie autko. Wcześniej jeździłem Fordem Mondeo II generacji (rok produkcji 98). W wypadku Focusa sporo poszedłem na przód, ale i trochę się cofnąłem (wiem, że wydaje się to wręcz niemożliwe, ale tak właśnie jest). Auto jest dość komfortowe jak na nasze warunki. Dobry układ jezdny i sprawne hamulce zapewniają spore bezpieczeństwo. A właśnie, co do bezpieczeństwa... 4 poduszki (przednie, boczne), ABS. Czy wystarczy? Jak dla mnie mało. Ja na pierwszym miejscu stawiam bezpieczeństwo auta (bierne i czynne) oraz komfort jazdy. Następne auto to Mondeo (rok 2006 po faceliftingu) w wersji Ghia z 2 litrowym TDCi.
Pisałem, że poszedłem do przodu i się cofnąłem. Poszedłem ponieważ poprawiło się moje bezpieczeństwo (wcześniej miałem tylko 2 poduszki, ABS), układ jezdny jest znacznie lepszy. Straciłem jednka na komforcie jazdy, cięższe i większe Mondeo dużo lepiej radziło sobie z nierównościami niż Focus. pełna ocena Hatchback, 1.6 16V 100 KM, 2001 r., 126000 km |
Focusss 2012-03-09 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,54)
Ford Focus MK1 z przebiegiem okolo 200tys km to auto dla ludzi, ktorzy potrafia majsterkowac przy aucie albo maja gruby portfel. Zacinajace sie klamki, w zimie szalejacy centralny zamek, psujace sie sciegna Bowdena od pokretel nawiewu, problemy z elektryka, oswietleniem, wszystko musialem w nim zrobic sam. Jednym slowem slabej trwalosci osprzet wszelkiej masci. Oczywiscie nie kazdy Focus tak ma, ja akurat kupilem taniej swojego i wiedzialem ze jest troszke juz zmeczony. Jednak auto potrafi sie odwdzieczyc wlasciwosciami jezdnymi i na prawde komfortowym i ergonomicznym wnetrzem. Gdybym mial jeszcze raz kupic Focusa to na pewno wydalbym na niego wiecej i znalazl zadbany egzemplarz bez oznak malych awarii ktore wyliczylem wczesniej. Pomimo tego ze Ford Focus to dobry samochod, z idealna linia nadwozia, male pierdolki ktore ukazuja sie w trakcie eksploatacji potrafia nieraz odebrcz radosc z samochodu. pełna ocena Hatchback, 1.6 16V 100 KM manualna, 1999 r., 190000 km |
kubisie pokaż Email » 2007-09-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Samochodem przejechałem od maja 2002 roku 80 000 km. po drogach całej Europy. Nie miałem wrażenia, że będę musiał martwić się o naprawę. Prowadzi się doskonale dzięki zawieszeniu, które wg. mnie jest skonstruowane doskonale. Silnik pracuje bez zarzutu na wszystkich zakresach obrotów. Przyspieszenie jak na silnik 1600 cm3 pracuje równo i cicho. Brak klimatyzacji strefowej i komfortowego jasnego wnętrza nie powoduje dyskomfortu jazdy choć mogło by zwiększyć przyjemność prowadzenia. Duży plus jeśli chodzi o okresy międzyobsługowe 20.000 km i okresy wymiany filtrów (co 60 000) a także wymiana paska rozrządu i kontroli luzów zaworowych (co 160 tys. lub co 10 lat). Pojazd spełnił w pełni moje oczekiwania - podziękowania dla zaplecza technicznego w Domu Handlowym "Germaz" we Wrocławiu a szczególnie dla Pana Romana Sobczaka i Rafała Olborskiego za zrozumienie przy kontaktach z klientami pełna ocena Sedan, 1.6 16V 100 KM, 2002 r., 80000 km |
Super okazje u dealerów
Ford Focus - 24 samochody w ofercie
Rabaty do 22 790 pln!
Ford Focus

600 komentarzy
469 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
heh 800mil przejechane i ni z gruszki ni z pietruszki rano nie moge odpalic auta i informacja na ekraniku, że z silnikiem coś nie tak jest, kierownica zablokowana i tylko odholowanie pozostało :\ Mój pierwszy Ford i pierwsze rozczarowanie zgodne z przysłowiem, masakra. Stanowczo za dużo elektroniki. Prócz fajnego wyglądu z zewnątrz i dużej mocy, jakoś szału nie ma w osiągach... Może przez to że to automat? nie wiem..
Leo pełen szacun - 197KM!!! Gdzie robiłeś przeróbkę bo przymierzam się do tego ze swoją foką 150KM?
ja tam jestem zadowolony z mojej foczki2002 mam silnik 1.8zetec 115km benzyna zainstalowałem sekwencje lpg choc oczytałem sie ze niby nie nadaje sie do gazu i jestem mile zaskoczony zwłaszcza spalaniem zrobiłem juz tym autem ponad 6000km a noge mam ciezką i srednio 10l trzyma poprzednio miałem vektre 1.6ekotec przy mojej jezdzie do 13l gazu łykała.Ogulnie fajne autko w niskiej cenie do płynnego poruszania sie w miescie i trasie jak narazie dbam o nie oleje itp wymieniam wiec mysle ze posłuzy.
![]()
Ford Focus na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Ford Focus, oglądali także
Dowiedz się więcej o Ford Focus
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Focusem w zimowym plenerze
Najpierw na Salonie Paryskim a dziś już w Polsce - nowy Ford Focus testowany przez dziennikarzy. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Próby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Ford Focus
najaktywniejsiKierowcy - Ford Focus
najnowszeDzienniki pokładowe
Tak, prawda, to było dawno temu. W 2008 roku, w maju pojechałem z rodziną do Bel...
Wymiana:
-chłodnica,
-zawór EGR.
Wymiana w ASO jak zawsze ;)...

Ocena: